Velghe & Velghe, Geassocieerde notarissen te Maasmechelen

 

Velghe & Velghe

Geassocieerde notarissen te Maasmechelen

Gevolgen van ongehuwd samenwonen

Ongetwijfeld ben je klaar voor een nieuwe stap in de relatie met jouw vriend of vriendin. Maar heb je ook al even stilgestaan bij de juridische gevolgen van samen onder één dak te wonen? Aan een aantal dingen denk je best even op voorhand.

Veel mensen gaan er onterecht van uit dat de wettelijke samenwoning “praktisch” op hetzelfde neerkomt als een huwelijk. Niets is minder waar. Een huwelijk en een wettelijke samenwoning hebben elk hun eigen juridische gevolgen én juridische verschillen ten opzichte van elkaar.

Feitelijke samenwoners willen juist geen juridische band ten opzichte van elkaar. De juridische gevolgen van het feitelijk samenwonen met elkaar zijn dan ook zeer beperkt.  

 

De beperkte formaliteiten en grotere flexibiliteit die gepaard gaan met het ongehuwd samenwonen, is een mes dat aan twee kanten kan snijden. Enerzijds genieten ongehuwde partners van een grotere vrijheid (geen gemeenschappelijk vermogen, geen echtscheidingsprocedure ingeval van breuk, geen plicht om hulp en bijstand te verschaffen aan zijn partner…), maar anderzijds betekent dit ook dat ongehuwde samenwoners minder beschermd worden ingeval de samenwoning zou eindigen door een relatiebreuk of een overlijden.  

In deze rubriek overlopen we verschillende belangrijke aandachtspunten met betrekking tot het ongehuwd samenwonen.

De notaris kan je helpen met een persoonlijk advies. Aarzel niet om hem tijdig te raadplegen.

 
 

Data Protection Officer

Het kantoor heeft een data protection officer aangeduid om de bescherming van de persoonsgegevens die zij verwerkt te garanderen. Elke aanvraag omtrent de bescherming van de persoonsgegevens van het kantoor alsook elke aanvraag in verband met de uitoefening van de rechten van de betrokkenen kan gericht worden aan privacy@belnot.be .